Tolkkua alkoholipolitiikkaan!

Julkaistu vuoden 2015 eduskuntavaalien aikaan.

Suomen alkoholipolitiikka on täysin epäonnistunut tavoitteissaan ja luonut kiihkomielisellä raittiuslinjallaan liudan uusia terveys-, talous- sekä rikollisuusongelmia. Suurin epäonnistuminen on oireiden rankaiseminen, alkoholismin syiden parantamisen sijaan. Terveyspalvelumme ovat rapautuneet ja mielenterveysongelmat, syrjäytyminen sekä työttömyys lisääntyneet. Ennen kuin olemme ratkaisseet nämä äärimmäisen vakavat ongelmakohdat, on tekopyhää väittää kieltolinjan olevan oikea ratkaisu. Alkoholismi on oire ihmisten pahoinvoinnista, joten estetään pahoinvointia laadukkailla terveyspalveluilla.

Poliitikot ja virkamiehet ovat pyrkineet vähentämään alkoholin haittoja vaikeuttamalla alkoholituotteiden saatavuutta sääntelyllä ja nostamalla niiden hintoja verotuksella. Korkeammat kotimaiset hinnat ovat luonnollisesti johtaneet kasvaneeseen matkustajatuontiin eli niin sanottuun “viinaralliin” ja etämyyntiin eli alkoholituotteiden ostamiseen internetistä. Näin Suomi menettää verotuloja ulkomaille ja luo otolliset markkinat alkoholin laittomalle kauppaamiselle Suomessa, antaen järjestäytyneelle rikollisuudelle lisää valtaa.

Ravintoloiden tiukka sääntely anniskelulupien, aukioloaikojen ja mainostamisen suhteen on johtanut yhdessä kireän verotuksen kanssa korkeisiin hintoihin. Tämän seurauksena ihmiset ovat siirtyneet valvotuista ja turvallisista ravintoloista juomaan muihin tiloihin, kuten koteihin. Yksinkertaistettuna kahden ravintolasta ostetun oluen hinnalla saat Alkosta pullon viinaa ja Virosta kolme pulloa. Lienee sanomattakin selvää, että ravintoloiden suosion hiipuminen on johtanut lisääntyneisiin haittavaikutuksiin sekä kuormittanut poliisivoimia entisestään. Haittavaikutuksiahan mantran mukaan vähennetään sääntelyllä ja verotuksella. Alamme huomata noidankehän, jossa perinteinen ratkaisu yksinkertaisesti pahentaa ongelmaa.

Viimeiseksi pääsemme alkoholipolitiikan työllisyysvaikutuksiin. Kaikki edellä mainittu sääntely ja verotus on ajanut todella monen alan erittäin ahtaalle. Muun muassa ravintola-, turismi- ja panimoalat loisivat lukuisia uusia työpaikkoja ja mittavia verotuloja, jos toisimme tolkkua alkoholipolitiikkaan.

Seuraava eduskunta käsittelee alkoholilain kokonaisuudistusta, joten meillä on historiallinen mahdollisuus muuttaa alkoholipolitiikan suunta absurdista tolkulliseen. Mielestäni seitsemän tärkeintä uudistusta:

Puretaan yliampuvat alkoholin mainostamiskiellot.

Sallitaan pienpanimoiden myydä tuotteitaan suoraan asiakkaille.

Vapautetaan ravintoloiden aukioloajat.

Sallitaan mietojen alkoholijuomien myyminen päivittäistavarakaupassa.

Puolitetaan oluen verotus pienpanimoiden tukemiseksi ja väkevien kulutuksen sekä matkustajatuonnin vähentämiseksi.

Lasketaan kaikkien alkoholijuomien verotusta ravintoloissa ja muissa valvotuissa tiloissa.

Yksinkertaistetaan anniskeluluvan myöntämisperiaatteita.


-Emil Bulut